logo

Regel van derden

  • De regel van derden is een bekende regel in de fotografie om een interessante compositie in een foto te creëren. De regel gaat er van uit dat een beeld in negen gelijke delen kan worden verdeeld door twee horizontale en twee verticale lijnen op gelijke afstand van elkaar op het beeld te plaatsen.

    Een foto waarbij het onderwerp in het midden wordt geplaatst is niet altijd een spannende foto. Wanneer het onderwerp op het kruispunt van een horizontale en verticale lijn wordt geplaatst (de oranje stippen) dan wordt de foto een stuk sterker en dynamischer. De regel wordt voornamelijk gebruikt om de belangrijke aandachtspunten en de horizon te plaatsen.

    In bovenstaande foto is het gezicht het belangrijkste onderwerp. Deze staat in de foto precies op het kruispunt linksboven waardoor de foto sterker wordt.

    De regel van derden wordt vaak als vuistregel gebruikt, maar door van de regel af te wijken kun je in bepaalde situaties nog betere foto's maken. De regel is een richtlijn en geen verplichting.

Over Fotografie Begrippen .nl

  • Fotografie Begrippen .nl biedt een compleet overzicht en een uitgebreide uitleg van alle begrippen en termen uit de wereld van de (digitale) fotografie.
    Mist u een term? Laat het ons weten