logo

Pannen

  • Pannen (Engels: panning) is een techniek waarbij je de camera met het onderwerp meebeweegt. Door het meebewegen blijft het onderwerp scherp terwijl de achtergrond vervaagt. Dit zorgt voor beweging in de foto. Deze techniek wordt veel gebruikt bij het fotograferen van autosport, maar kan ook prima gebruikt worden bij andere sporten.

    Om dit effect te bereiken is een relatief lange sluitertijd nodig. Om deze auto bij een snelheid van ongeveer 200 km/h te pannen is gekozen voor een sluitertijd van 1/400 sec. Het verschilt per situatie welke sluitertijd het beste werkt. Dit is vooral een kwestie van uitproberen.

    Als je de sluitertijd hebt ingesteld kun je aan de slag. Het is nu een kwestie van het onderwerp met de camera volgen. De kunst is om op dezelfde snelheid met het onderwerp mee te bewegen zodat het onderwerp op dezelfde plek in je zoeker zichtbaar blijft. Heb je deze techniek eenmaal onder de knie, dan zal het resultaat steeds beter worden. Je kunt dan bijvoorbeeld met nog langere sluitertijden spelen om een nog sterker pan effect te krijgen.

Over Fotografie Begrippen .nl

  • Fotograaf Jeroen Kemp geeft je op deze site een uitgebreide uitleg van alle begrippen en termen uit de wereld van de fotografie. Volg hem op Instagram

Advertenties