logo

Digitale zoom

  • Bij digitale camera's bestaat er optische en digitale zoom. Digitale zoom is het dichterbij halen van het onderwerp door het digitaal uitvergroten van een deel van het beeld. Het verschil tussen optische en digitale zoom zit hem in de resolutie. Bij optische zoom zorgt de lens voor het vergrootte beeld. Dat beeld gebruikt de volledige resolutie van de sensor. Bij digitale zoom wordt in feite een digitale uitsnede gemaakt uit het beeld. Hierbij wordt dus slechts een deel van de beschikbare resolutie van de camera benut.

    In principe is digitaal inzoomen precies hetzelfde als een selectie uit de originele foto knippen met een fotobewerkingsprogramma. De resolutie van een digitaal ingezoomde foto is dus aanzienlijk lager (hoe verder je inzoomt hoe lager) dan bij optische zoom. Bij de aankoop van een digitale camera kun je dus het beste kijken naar de hoeveelheid optische zoom in plaats van de digitale zoom.

Over Fotografie Begrippen .nl

  • Fotograaf Jeroen Kemp geeft je op deze site een uitgebreide uitleg van alle begrippen en termen uit de wereld van de fotografie. Volg hem op Instagram

Advertenties